اسکندر بزرگ چه کسی بود؟

در نیمه ی اول قرن چهارم قبل از میلاد مسیح، شهر یونان اوضاع نابسمانی داشت. به طوریکه هر بخش از شهر، دارای قوانین خاص خود بود و افراد و قومیت های مختلفی بر آن حکومت می کردند که هر کدام نیز تمایلات خود را داشتند. همین باعث درگیری و اتحاد های موقتی بین این اقوام می شد. تا اینکه در سال 360 قبل از میلاد، فردی فوق العاده از مقدونیه به نام فیلیپ دوم به قدرت می رسد.

اسکندر بزرگ

فیلیپ دوم در کمتر از 10 سال، تمامی دشمنان همسایه مقدونیه را شکست داد. ایلیریان ها و پایونیان ها در غرب و شمال غرب و تراکیان ها در شمال و شمال شرق این کشور، از اقوامی بودند که فیلیپ دوم شکت داد. فیلیپ دوم در طول پادشاهی خود، کار های بزرگ زیادی انجام داد. از نمونه ی این کار ها، ایجاد نوآوری هایی در صنعت ساخت سلاح، منجنیق و ماشین آلات برای محاصره شهر ها و فتح آن ها بود. همچنین، دسته های سربازان ساریسا که به نیزه های بسیار بلند مجهز بودند نیز از ابداعات فیلیپ دوم بود. این ابداع در زمان خود، ابداع بزرگی به شمار می آمد و ارتش او را در به یکی از مدرن ترین ارتش های جهان تبدیل کرده بود!

فتوحات اسکندر

در سال 338 قبل از میلاد، در جنگ چرونیا که در بویشا در گرفت، فیلیپ دوم پادشاهی خود را تثبیت کرده و نشان داد که حاکم بی چون و چرای یونان است! اما برنامه ی او برای حمله به آسیا ناتمام ماند، چرا که در سال 336 قبل از میلاد، توسط بادیگارد خودش به قتل رسید!

اما با شروع سلطنت اسکندر بزرگ ، چهره ی آسیا و اروپا تغییر کرد. او که به عنوان ولیعهد در دربار، بهترین آموزش های آکادمیک را زیر نظر ارسطو ، معلم مشهور خود دیده بود، در سن بیست سالگی به رهبری کاریزماتیک و قاطع در جهان تبدیل شده بود. اسکندر به سرعت کنترل ارتش مقدونیه که توسط پدرش به پر قدرت ترین ارتش نظامی منطقه تبدیل شده بود را به دست گرفت و در سال 334 قبل از میلاد، این ارتش را روانه ی منطقه ای به نام هلسپونت در آسیا کرد. 43 هزار پیاده نظام و 5500 سواره نظام، این ارتش را تشکیل می دادند که تا آن زمان این چنین ارتشی از کشور یونان خارج نشده بود! زمانی که اسکندر به خاک آسیا رسید، نیزه ای را روی خاک زد و گفت تمام این قاره برای من است و آن را فتح خواهم کرد! اسکندر در طول یازده سال، بسیاری از سرزمین های آسیای غربی همچون مصر و امپراتوری هخامنشیان را فتح کرد و تا آسیای مرکزی و دره ی سند رسید!

تاکتیک ساریسا ابداع شده توسط فلیپ دوم
تاکتیک ساریسا ابداع شده توسط فلیپ دوم

در پایان، اسکندر از سپاه خودش شکست خورد! سپاه اسکندر که به برگشت به یونان اصرار داشت بر خلاف میل او، دست از جنگ بر کشید و به یونان بازگشت. اسکندر نیز در راه برگشت در سن 33 سالگی و در شهر بابل به خاطر بیماری و تب بالا جان باخت. تمام سرزمین هایی که توسط او فتح شده بودند، بین فرماندهانش تقسیم شد و هرکدام تبدیل به یک پادشاهی گشت که به پادشاهی های دوره ی هلنیستیک (323 تا 31 قبل از میلاد) معروف شدند.

منبع: metmuseum

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.