آنفولانزا و سرما خوردگی چه تفاوتی دارند؟

آنفولانزا

بینی تان گرفته است، گلویتان می خارد و سرتان درد می کند! نمی دانید درگیر یک آنفولانزا ی معمولی هستید یا اینکه فقط یک سرماحوردگی معمولی است. علائم سرما خوردگی و آنفولانزا بسیار شبیه و نزدیک به هم هستند و تا زمانی که یک پزشک شما را معاینه نکند، تشخیص آن خیلی سخت خواهد بود. در این جا به چند تفاوت در علائم سرما خوردگی و آنفولانزا اشاره می کنیم.

تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا

سرماخورگی معمولی چیست؟

نوشته شدن کلمه ی معمولی در کنار آن دلیل دارد! این بیماری که به دلیل عفونت تنفسی در فصل های مختلف اتفاق می افتد، هر سال باعث نرفتن افراد زیادی به مدرسه و دفتر کار می شود. در اصل، بنا بر گفته ی مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، هر ساله 22 میلیون روز از وقت مدارس در ایالات متحده به خاطر سرماخوردگی تلف می شود. با اینکه سرماخوردگی به سرعت خوب می شود، اما علائم آن تا 2 هفته می تواند به طول بی انجامد. با این حال، بر خلاف آنفولانزا، علائم سرماخوردگی، معتدل بوده و در بسیاری از موارد، باعث ایجاد عوارض جسمی نمی شود!

طبق گفته ی کلینیک درمانی مایو، بیش از 100 نوع ویروس مختلف عامل اصلی بیماری سرماخوردگی هستند. با این حال، در اغلب موارد، ویروس راینوویروس باعث بروز این بیماری می شود که معمولا با گرفتگی بینی و عطسه کردن همراه بوده و بسیار مسری است. از دیگر ویروس های معمول در بروز سرماخوردگی، کوروناویروس و ویروس سنسیشیال تنفسی هستند. ویروس های سرماخوردگی بیشتر در محیط های کم رطوبت پیشرفت می کنند که همین علت باعث فعالیت بیشتر آن ها در فصل های زمستان و پاییز می شود، هرچند که این بیماری می تواند در هر فصلی اتفاق بی افتد.

سرماخوردگی و آنفولانزا

علائم سرماخوردگی :

آبریزش و گرفتگی بینی
گلودرد
عطسه
تب خفیف و متوسط
سرفه کردن
سردرد با بدن درد
خستگی خفیف

راه های درمان سرماخوردگی:

سرما خوردگی در 2 تا 3 روز اول شروع بیماری مسری است و باید در خانه بمانید و به طور کامل استراحت کنید. از آنجا که این بیماری یک عفونت ویروسی می باشد، آنتی بیوتیک ها در درمان آن موثر نیستند! با این حال داروهایی همچون آنتی هیستامین ، ضد احتقان ها، استامینافون و دارو های ضد التهابی استروئیدی می توانند باعث رفع گرفتگی، درد و دیگر علائم سرماخوردگی شوند. اما برای جلوگیری از کم شدن آب بدن باید مقادیر زیادی آب بنوشید.

برخی از مردم از دارو های سرماخوردگی طبیعی همچون روی، ویتامین c و اکیناسه استفاده می کنند. با این حال، طبق گزارشات مرکز ملی پزشکی مکمل، هنوز تاثیر گذاری این دارو های طبیعی تایید نشده است!

سرماخوردگی معمولا در عرض چند روز رفع می شود. با این حال اگر بعد از یک هفته از شروع بیماری، بهبودی حاصل نشد و تب مداوم داشتید، به پزشک مراجعه کنید. به احتمال زیاد داشتن حساسیت و آلرژی یا بروز یک عفونت باکتریایی مثل سینوزیت یا عفونت گلو، باعث تشدید این بیماری شده است. سرفه های شدید و آزار دهنده هم می توانند علائمی از آسم یا برونشیت باشند!

چگونه از سرماخوردگی جلوگیری کنیم؟

متاسفانه تاکنون هیچ واکسنی برای جلوگیری از این بیماری ساخته نشده است و اکثر مردم برای فرار از بیماری سرماخوردگی ، از واکسن آنفولانزا استفاده می کنند که کاملا بی تاثیر است! اما راه هایی نیز برای جلوگیری از آن وجود دارد که البته کمی رنج آور است.

  • پرهیز کردن و دوری:

از آن جا که این بیماری، یک بیماری مسری است، بهترین راه پیشگیری از آن، دوری کردن است. دور بودن از بیمار و وسایلی که استفاده کرده همچون ظرف غذا، مسواک و حوله، بهترین راه اجتناب از بیماری است. اگر سرما خوردید، در خانه بمانید!

  • بهداشت خوب:

رعایت بهداشت از مهمترین عوامل برای پیشگیری از بیماری است. به طور مرتب دست های خود را با آب داغ و صابون بشویید. همچنین می توانید برای ضد عفونی دست ها از ژل های الکلی تمیز کننده ی دست نیز استفاده کنید. اگر از تمیز بودن دستانتان مطمئن نیستید، به هیچ وجه آن ها را به گوش، چشم، دهان و بینی خود نزدیک نکنید! اگر سرما خوردید، همیشه در زمان عطسه یا سرفه، بینی و دهان را با دست بپوشانید، سپس آن ها را بشویید.

تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی
تفاوت ویروس آنفولانزا نوع A و سرماخوردگی

آنفولانزا چیست؟

آنفولانزا نیز به عنوان یک بیماری تنفسی دیگر شناخته می شود. بر خلاف سرماخوردگی، آنفولانزا می تواند به یک بیماری خطرناک و ذات الریه منجر شود! این اتفاق بیشتر برای کودکان، سالمندان، زنان باردار و افرادی که بیماری هایی نظیر آسم، دیابت و بیماری های قلبی دارند می افتد.

برخلاف سرماخوردگی که در هر فصلی از سال می توان به آن مبتلا شد، آنفولانزا یک بیماری فصلی است. فصل شیوع آنفولانزا معمولا از پاییز شروع شده و تا بهار به طول می انجامد که شیوع آن در فصل زمستان به شدت سرعت می گیرد. در این فصل ها، با تماس با فرد آلوده و یا قطرات ریز منتشر شده از دهان و بینی او به آنفولانزا مبتلا می شوید.

ویروس های نوع A و B و C آنفولانزا، عامل بروز این بیماری در فرد می باشند. با تغییر سال، تغییرات مختلفی نیز در این ویروس ها شکل می گیرد که باعث به وجود آمدن انواع جدیدی از آن در هر سال می شود. به همین دلیل است که در هر سال، واکسن جدیدی برای این بیماری ساخته می شود.

علائم آنفولانزا :

علائم آنفولانزا تقریبا نزدیک به بیماری سرما خوردگی بوده اما شدت این علائم کمی بیشتر از سرماخوردگی است. با این حال برخی از علائم آن عبارتند از:

سرفه های خشک
تب متوسط یا بالا ی بدن
گلودرد
لرزیدن
بدن درد و گرفتگی عضلات
سردرد
گرفتگی و آبریزش بینی
خستگی و کسلی که ممکن است تا 2 هفته به طول بی انجامد.
اسهال و استفراغ که بیشتر در کوکان دیده می شود.

راه های درمان آنفولانزا :

بهترین راه برای درمان آنفولانزا ی فصلی ، نوشیدن مایعات و استراحت است. مایعات آب بدن شما را کنترل کرده و از کم آبی جلوگیری می کنند. دارو های ضد احتقان بینی و مسکن های درد مثل ایبوپروفن و استامینافون نیز می توانند علائم بیماری را کنترل کرده و به شما حس بهتر بدهند. با این حال، هرگز به کودکان آسپیرین ندهید! آسپیرین در کودکان میتواند خطر ابتلا به بیماری بسیار نادر اما جدی سندروم ری را افزایش دهد!

همچنین پزشک شما می تواند برای شما داروهای ضد ویروسی همچون اوسلتامیویر ، زانامیویر و پرامیویر تجویز کند. این دارو ها می توانند با کم کردن مدت زمان طول درمان، باعث جلوگیری از ذات الریه شوند اما به یاد داشته باشید که این دارو ها را باید در 48 ساعت اولیه بروز بیماری مصرف کنید تا نتیجه ی مثبت آن ها را ببینید!

ویروس آنفولانزا
ویروس آنفولانزا

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر علائم بیماری، شدت بیشتری نسبت به سرماخوردگی دارد و یا جزو افرادی هستید که احتمال ابتلا به بیماری آنفولانزا را دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. افرادی که احتمال ابتلا در آن ها بالا است در زیر آورده شده اند:

افراد بالای 50 سال
زنان حامله
کودکان زیر 2 سال
افرادی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است مانند افراد مبتلا به ایدز
افرادی که شیمی درمانی می شوند
افرادی که سابقه بیماری قلبی یا تنفسی دارند
افراد مبتلا به اختلالات متابولیم مثل دیابت، کم خونی و بیماری های کلیوی
افرادی که در خانه های سالمندان زندگی می کنند

همچنین، اگر علائم بیماری تان تشدید شد و یا علائم زیر را داشتید بلافاصله باید به پزشک مراجعه کنید:

مشکلات تنفسی
گلودرد شدید
سرفه هایی که منجر به تولید مخاط سبز رنگ می شود
تب مداوم و بالا
ناراحتی قفسه سینه

همچنین، کودکان را به دقت زیر نظر داشته باشید و اگر علائم زیر را در آن ها مشاهده کردید، درمان آن ها را شروع کنید:

کج خلقی
بی حالی و کسلی
بی میلی به غذا و نوشیدنی ها
اختلالات در خواب

راه های پیشگیری از آنفولانزا ی فصلی:

بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا ی فصلی ، استفاده از واکسن آن در ابتدای فصل بیماری یعنی در اوایل ماه مهر است. اگر چه که می توانید این واکسن را در اواخر پاییز یا اوایل زمستان نیز استفاده کنید.

برای پیشگری از ابتلا به آنفولانزا ، دست های خود را با آب گرم و صابون بشویید. همچنین می توانید از ژل های الکلی ضد عفونی کننده ی دست هم استفاده کنید. از نزدیک کردن دست خود به چشم، گوش، دهان و بینیتان خودداری کرده و از افرادی که علائم بیماری را دارند هم دور بمانید.

یکی از مهمترین عوامل که باعث جلوگیری از ابتلا به بیماری می شود، عادت های سلامتی مناسب است! به موقع و به اندازه بخوابید، میوه و سبزیجات میل کنید، به اندازه کافی ورزش کنید و از اظطراب و استرس خو بکاهید.

منبع: healthline

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.