جهان های موازی به چه معنی است؟

آیا جهان ما یکتا است؟ از فیلم های علمی تخیلی گرفته تا واقعیت، یک تئوری وجود دارد که به ما می گوید جهان های دیگری علاوه بر جهان ما وجود دارند. ممکن است انتخاب هایی که در این جهان در زندگیتان انجام می دهید، در جهانی دیگر به گونه ای دیگر باشند.

مفهوم این اصل در نجوم را با نام جهان های موازی می شناسیم. در واقع شواهدی کمی وجود دارند که حاکی از وجود جهان های موازی اند.

استدلال هایی مبنی بر وجود جهان های موازی:

همانطور که می دانیم، جهان حدود 13.7 میلیارد سال پیش یک نقطه ی کوچک و پس از انفجار عظیم (بیگ بنگ) شروع به گسترش در فضای سه بعدی کرد. با گسترش و انبساط جهان، نور شروع درخشیدن کرد. ذرات کوچک تشکیل شده از ماده با هم اجرام آسمانی بزرگتری همچون سیارات، ستاره ها و کهکشان ها را تشکیل دادند.

یکی از بزرگترین سوالاتی که در مورد این تئوری مطرح می شود این است که آیا فقط یک دنیا تشکیل شد؟ متاسفانه با تکنولوژی کنونی، فقط قادریم بخشی از جهان را ببینیم و نمی توانیم تمام دنیا را مشاهده کنیم، زیرا دنیا کروی شکل است و ما، مانند یک ماهی درون تنگ هستیم و دسترسی به بیرون تنگ را نداریم. البته اگر بیرونی وجود داشته باشد!

تاکنون 5 تئوری برای وجود جهان های موازی داده شده است که در سال 2012 در مجله ی Space.com منتشر شد.

  • ما دقیقا نمی دانیم که مکان زمان چه شکلی است. یک نظریه می گوید که مکان زمان مسطح و بدون آغاز و پایان است. در این صورت می تواند جهان های بسیاری را در خود جای دهد. اما با وجود این موضوع، امکان دارد این جهان ها از تکرار و بازتولید یک یا چند جهان به وجود آمده باشند.
  • نظریه ی دیگری که به وجود جهان های موازی اشاره دارد نظریه ی “تورم ابدی” است. بر اساس تحقیقات الکساندر ویلنکیل، کیهان شناس دانشگاه تافتز، زمانی که به مکان زمان به عنوان یک چیز کامل و در بر گیرنده ی همه چیز نگاه می کنید، بخش هایی را می بینید که انبساط در آن ها متوقف شده است. (بنا به نظریه ی بیگ بنگ جهان از یک نقطه شروع شد و روز به روز با سرعت تصاعدی شروع به انبساط کرده بود.) اما بخش های دیگر هنوز به انبساط خود ادامه می دهند. پس اگر جهان خودمان را مانند یک حباب در نظر بگیریم، این حباب فقط یکی از هزاران حبابی است که در فضا وجود دارد. جالبتر آن که در هر کدام از این جهان ها، قوانین فیزیک مخصوصی وجود دارد که می تواند با جهان دیگر متفاوت باشد!
  • نظریه ی بعدی که به حمایت از وجود جهان های موازی پرداخته است، نظریه ی فیزیک کوانتم است. قانون احتمالات می گوید که در جهان های مختلف، هر تصمیمی که می گیرید، نتیجه ای متفاوت دارد! باری مثال در یک جهان، تصمیم به کار در چین می گیرید و به چین می روید، در حالی که در جهان دیگر هواپیمایتان در جای دیگری فرود می آید و تصمیم می گیرید که همان جا بمانید. یا در یک حادثه ی هوایی کشته می شوید!
  • یکی دیگر از این نظریات، بررسی ساختار ریاضیات در جهان است. به عبارت ساده، ساختار ریاضی تعیین می کنند که شما در کدام جهان سکونت داشته باشید. مکس تگمارک از دانشگاه ماساچوست، ارائه دهنده ی این نظریه است و می گوید” من یقین دارم که جهانی دیگر وجود دارد و من در آنجا به موجودیت خود برای همیشه ادامه می دهم، حتی اگر انسان ها نابود شوند”
  • با برگشتن به نظریه ی مسطح بودن فضا-زمان، تعداد احتمالی نوع پیکربندی ذرات تشکیل دهنده ی ماده در فضا-زمان، به عدد 10 به توان 10 به توان 122 احتمال می رسد! پس با وجود این تعداد بیشمار از قطعات کیهانی، می توان گفت بسیاری از آن ها تکراری هستند که در این صورت، جهان های موازی را به وجود می آورند! شما نیز می توانید یکی از این قطعات کیهانی باشید و در چند جهان دیگر وجود داشته باشید! این قطعه ی کیهانی که بسیار شبیه به شماست می تواند از یک یا دوجهت با شما متفاوت باشد و یا حتی کلا با شما فرق کند!

 

استدلال هایی مبنی بر نبود جهان های موازی:

البته که همه ی افراد با نظریه ی جهان های موازی موافق نیستند. در مجله ی مدیوم در سال 2015، اتان سیگل، متخصص فیزیک نجومی، ضمن قبول داشتن نظریه ی بی آغاز و بی پایان بودن فضا-زمان، محدودیت هایی را برای آن در نظر گرفت!

مشکل اصلی اینجاست که جهان در کمتر از 14 میلیارد سال پیش متولد شد! پس به وضوح مشخص است که سن جهان ما، بی نهایت نیست! بلکه یک مقدار محدود است. به عبارت ساده، این نشان دهنده ی این است که محدودیتی برای تشکیل قطعات کیهانی وجود داشته است. یعنی احتمال وجود شما در جهانی دیگر و سفرتان به چین خیلی کم می شود!

در ادامه اتان سیگل گفت “با گذشت زمان، سرعت گسترش و انبساط جهان که در ابتدای بیگ بنگ وجود داشته است، کند و کند تر شده و ذرات ماده دیگر به گسترش ادامه نخواهند داد! این به این معنی است که سرعت انبساط جهان های مختلف، با هم متفاوت است که احتمال وجود جهانی شبیه به جهان ما را بسیار کم میکند.