حمله ی قلبی چیست؟

در طول یک حمله ی قلبی، جریان خون قطع شده و اکسیژن به ماهیچه های قلب نمی رسد. در این حین، ماهیچه های قلب، یکی پس از دیگری از بین می روند.

برخی از افراد در حملات قلبی، دارای علائم به خصوصی هستند و این درحالی است که برخی دیگر، هیچ گونه علامتی از حمله ی قلبی بروز نمی دهند. از معمول ترین علائمی که در مواجهه با حمله قلبی یا همان سکته قلبی گزارش شده است، می توان به احساس درد در قفسه سینه، درد در قسمت های بالایی بدن مثل دست، عرق کردن، تهوع، خستگی و همچنین تنگی نفس اشاره کرد. حمله قلبی یک خطر اورژانسی و بسیار خطرناک است. اگر فردی را با علائمی که در بالا ذکر شد دیدید، سریعا با اورژانس تماس گرفته و از آن ها راهنمایی و کمک بخواهید.

اما دلایل ایست یا حمله ی قلبی چیست؟

دلایل مختلفی باعث حمله ی قلبی در افراد می شود. یکی از معمول ترین این دلایل، ایجاد پلاک ها در شریان های اصلی قلب است که باعث نرسیدن و کند شدن جریان خون به ماهیچه های قلب می شود. همچنین، پاره شدن رگ های خونی و لخته شدن خون نیز می تواند یکی از دلایل شایع در یک حمله ی قلبی باشد اما اسپاسم های رگ های خونی نیز می توانند در این امر تاثیر گذار باشند.

حمله ی قلبی 2

عوامل خطر:

فاکتور هایی وجود دارند که می توانند ریسک و احتمال حمله ی قلبی را در فرد افزایش دهند. برخی از این عوامل، مانند سن و سابقه ی فامیلی، تغییر ناپذیر هستند. در پایین، نمونه ای از این عوامل آورده شده است:

سن: اگر سن شما بیش از 65 سال باشد، احتمال وقوع حمله ی قلبی در شما به مراتب بالاتر از افراد جوان تر است.

جنسیت: تحقیقات نشان داده است که مردان، بیش تر از بانوان در خطر حمله ی قلبی هستند.

سابقه ی فامیلی: اگر در افراد فامیلتان، سابقه ی مشکلات قلبی، کاهش یا افزایش فشار خون، چاقی و یا دیابت داشته اید، احتمال بروز حمله ی قلبی در شما بیشتر است.

نژاد: طی تحقیقات انجام شده، مشخص شده است که افراد آفریقایی تبار، بیش تر از دیگر افراد در خطر بروز حمله قلبی هستند.

اما در کنار این احتمالات که تغییر ناپذیر هستند، احتمالاتی نیز وجود دارند که آن ها را عوامل قابل اصلاح می نامیم. سیگار کشیدن، کلسترول بالا، چاقی، ورزش نکردن، رژیم غذایی نا مناسب، استرس و مصرف مشروبات الکلی می توانند در بروز یک حمله ی قلبی موثر باشند.

علائم و تشخیص حمله قلبی:

تشخیص یک حمله ی قلبی، توسط پزشک و بعد از معاینه های فیزیکی انجام می شود. پزشکان معمولا برای نظارت بر فعالیت الکتریکی قلب، از نوار قلب ECG استفاده می کنند. همچنین با انجام آزمایشات مختلف بر روی نمونه ی خون فرد، مشخص می کنند که آسیب عضلانی به قلب رسیده است یا خیر!

آزمایشات و درمان:

اگر تشخیص حمله ی قلب تایید شود، آزمایشات و شیوه های درمانی مختلفی بسته به علت بروز حمله، در دستور کار قرار می گیرند. یکی از این آزمایشات، کاتتریزاسیون قلب نام دارد. در کاتریزاسیون قلبی، یک کاوشگر به درون رگ های خونی شما فرستاده می شود تا برای پزشک، امکان دیدن داخل این رگ ها و احتمال وجود پلاک ها در این مناطق را فراهم کند. همچنین، با تزریق ماده ای در خون، می توان با تاباندن اشعه ی X-Ray و گرفتن عکس توسط آن، از سلامت رگ ها و گرفتگی های احتمالی، با خبر شد.

اگر قبلا دچار سکته ی قلبی شده باشید، احتمالا پزشک شما رویه هایی را برای جلوگیری از حملات بعدی برایتان مشخص می کند. این روش ها که می توانند عمل جراحی و یا درمان های جزئی باشند، برای کاهش درد و جلوگیری از حملات بعدی در دستور کار قرار می گیرند. آنژیوپلاستی ، قرار دادن استنت ، عمل جراحی بای پس ، جراحی دریچه ی قلب ، تنظیم کننده ضربان قلب و پیوند قلبی ، نمونه هایی از این روش های درمانی هستند.

هم چنین ممکن است داروهایی نیز توسط پزشک برای مراقبت از بیمار تجویز شوند که در پایین به برخی از آن ها اشاره می کنیم:

آسپرین یا سایر دارو های ضد پلاکتی
از بین برنده های لخته ی خون
دارو های ضد انعقاد خون مثل رقیق کننده ها
مسکن ها
نیتروگلیسیرین
دارو های مربوط به فشار خون

از آنجا که حملات قلبی، اکثرا غیر منتظره هستند، اولین پزشکی که به این بیماران رسیدگی می کند، پزشک اورژانس است. بعد از اینکه وضیعت بیمار پایدار شد، بیمار را به کاردیولوجیست ارجاع می دهند.

اما در طول یک حمله ی قلبی و بعد از آن، عوارضی زیادی پدید می آیند. یک حمله ی قلبی می تواند باعث مختل کردن ریتم ضربان قلب و به طور بالقوه، ایست کامل آن بشود! مختل شدن و به هم ریختن ریتم ضربان قلب که آریتمی نام دارد عوارض بسیاری را در پی خواهد داشت. در زمان یک حمله ی قلبی، به سبب نرسیدن خون به بافت های قلب، بسیاری از این بافت ها از جمله ماهیچه های آن می میرند. همین علت، سبب ضعیف شدن قلب و تهدیدات بعدی همچون راپچر قلبی (پارگی قلب) می شود. حمله ی قلبی، همچنین می تواند باعث تضعیف عایق بندی دریچه ی قلب و بروز نشت در آن بشود. این آثار به جا مانده از حمله ی قلبی، در طولانی مدت باعث بروز آثار مخرب تری خواهد شد.

بسیاری از عوامل موثر در حمله ی قلبی، کاملا غیر قابل پیشگیری هستند. اما یک سری قدم های اصلی نیز برای جلوگیری از بروز آن، وجود دارد که می توانیم با رعایت آن ها، احتمال بروز این چنین حملات را کمتر کنیم. یکی از اصلی ترین دلایل بروز مشکلات قلبی، سیگار کشیدن است. شروع استعمال دخانیات، ریسک بروز حمله ی قلبی را افزایش می دهد. شروع یک برنامه ی ترک دخانیات همراه با ورزش کردن و محدودیت مصرف الکل، از مهمترین عواملی است که ریسک حملات قلبی را کاهش می دهد. فراموش نکنیم که قلب، مهمترین عضو بدن ما است! پس در نگه داری آن کوشا باشیم.

منبع: healthline

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.