چرا تلسکوپ های فضایی از تلسکوپ های زمینی بهترند؟

تلسکوپ فضایی هابل تاکنون بیش از 100 ها هزار عکس را در دو دهه ی اخیر به زمین ارسال کرده است. این تلسکوپ یک عکاس ماهر و حرفه ای است که بسیاری از ستاره ها را به تصویر کشیده است.

به لطف این عکس ها، دانشمندان توانستند سن جهان را تخمین زده و به وجود ماده و انرژی تاریک نیز پی ببرند! تمام این مشاهدات باعث پیشرفت بسیار زیاد بشریت در زمینه نجوم شد که همه و همه را مدیون عکس های با کیفیت تلسکوپ هابل هستیم!

با اینکه رصد خانه های زمینی، در ارتفاعات بلند و به دور از هرگونه آلودگی بصری قرار گرفته اند، اما همیشه مشکلات جوی در سر راه آن ها وجود داشته و باعث بی کیفیت شدن تصاویر آن ها می شود. تاثیرات جوی بر روی مشاهدات اجسام آسمانی را می توان با ذکر یک مثال ساده نیز به راحتی درک کرد. برای مثال، اگر به ستاره ها نگاه کنید، متوجه می شوید که برخی اوقات به شما چشمک می زنند در صورتی که نور آن ها هیچ گاه خاموش نمی شود! این همان تاثیرات جوی است که بر سر راه رصدخانه های زمینی قرار دارد.

تلسکوپ فضایی هابل
تلسکوپ فضایی هابل

اما تلسکوپ های فضایی، می توانند عکس های با کیفیت تری از ستاره ها و کهکشان ها بگیرند!

یکی دیگر از نقطه ضعف های رصدخانه های زمینی این است که اتمسفر زمین، به خودی خود، بخشی از امواج مانند امواج مادون قرمز و فرابنفش را جذب کرده و نمی گذارد این امواج به تلسکوپ ها برسد! البته که این اتفاق جان شما را نجات می دهد، اما برای تلسکوپ ها، یک سد برای مشاهده ی اجسام است! این در حالی است که تلسکوپ های فضایی به راحتی این امواج را دریافت می کنند.

به گفته ی موسسه علوم تلسکوپ فضایی که مدیریت برنامه تحقیقاتی هابل را بر عهده دارد، تلسکوپ های جدید زمینی با پیشرفت تکنولوژی، مجهز به اپتیک تطبیقی شده اند که می توانند تا حدودی مشکلات اعوجاج جوی را مرتفع سازند، اما با وجود این تکنولوژی، باز هم نمی توانند موفق به دریافت امواجی شوند که جو زمین مانع از ورود آن ها به زمین می شود!

اما تلسکوپ های فضایی نیز به نسبت همتای زمینی خودشان، نقطه ضعف هایی دارند! یکی از این نقطه ضعف ها، ارتقا و تعمیرات این تلسکوپ ها است که با هزینه و گرفتاری های بسیار دشواری همراه است. هابل، اولین تلسکوپ فضایی بود که قابلیت تعمیر شدن در خارج از جو زمین را داشت و این درحالی است که تلسکوپ های فضایی دیگر، این قابلیت را ندارند!

دانشمندان ناسا تخمین زده بودند که تلسکوپ هابل در سال 2015 آخرین عکس های خود را به زمین خواهد فرستاد، اما خوشبختانه این تلسکوپ فضایی هنوز پس از 27 سال، به درستی کار می کند و امیدواریم تا زمانی که جانشینش، تلسکوپ فضایی جیمز وب در سال 2018 به مدار زمین ارسال شود، همینطور به کارش ادامه دهد.

منبع: Space

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.