گرمترین نقطه ی زمین کجاست؟

بنا به رکورد های ثبت شده در جهان، عنوان گرم ترین نقطه ی زمین، اغلب متعلق به منتطقه ای به نام العزیزیه در لیبی بود. اما مطالعات ماهواره ای نشان دادند که این مقام به جای دیگری تعلق دارد و امکان دارد هسر سال این مکان تغییر کند.

منطقه ی العزیزیه، این رکورد خود را در 13 سپتامبر سال 1922، زمانی که دماسنجی در یک ایستگاه آب و هوایی، دمای 58 درجه سانتی گراد را نشان می داد ثبت کرد. البته به لطف باد های پر سرعتی که از صحرا ی آفریقا می وزیدند! رکورد قبلی متعلق به منطقه ی death valley  در کالیفرنیای آمریکا بود که در سال 1913 به ثبت رسیده بود.

اما بر مبنای گزارشات ماهواره ی لندست و مطالعات تیم زمین شناسی دانشگاه مونتانا، عنوان گرمترین نقطه ی زمین به جای دیگری تعلق دارد. استیون رانینگ، یکی از محققین ناسا در این باره می گوید “بیشتر مکان هایی که به عنوان گرمترین نقاط زمین معرفی شدند، در حقیقت، برای گرمترین نقطه ی زمین رقیب جدی به حساب نمی آیند!

کویر لوت گرمترین نقطه ی زمین

 This image of the Lut Desert in Iran was taken by the Landsat 7 satellite on July 6, 1999 Credit: NASA/USGS

رانینگ و همکارانش پس از 7 سال تحقیق و بررسی امواج انفرارر که از ماهواره ی لندست دریافت شد، به این نتیجه رسیدند که مقام اول گرمترین نقطه روی زمین، کویر لوت در ایران است. دلیل اینکه پیش از این موفق به کشف این واقعیت نبودیم به خاطر آن بود که صحرا هایی مثل صحرای آفریقا و کویر لوت و… دارای طبیعتی خشن هستند و اندازه گیری دما از نزدیک در دل کویر امکان پذیر نبوده است. به همین علت است که تمام نقاطی که توسط ماهواره در لیست گرم ترین مناطق زمین معرفی قرار گرفتند، پیش از این اسمی در این لیست نداشتند.

ماهواره ها با اسکن کردن تمام مناطق روی زمین می توانند دمای دقیق زمین، جو زمین و منابع گرمایی اطراف را اندازه گیری کنند. اما دمایی که توسط ایستگاه های آب و هوایی اندازه گیری می شود، دمای ارتفاعی خاص در چند متری زمین است و فقط محدود به محدوده ی همان ایستگاه آب و هوایی است.

بیشترین دمای اندازه گیری شده توسط ماهواره لندست، 70.7 درجه سانتیگراد است که در سال 2005 و در منطقه ی کویر لوت اندازه گیری شد. همچنین این منطقه در سال های 2004، 2005، 2006، 2007 و 2009 نیز دارای گرم ترین دما روی زمین بوده است.

هر ساله این عنوان به منطقه ی خاصی از زمین اختصاص می یابد که عوامل مختلفی بر روی آن تاثیر گذار است. عواملی مانند رطوبت، وجود صخره ها و رنگ های تیره در محیط از مهمترین این عوامل هستند. برای مثال در منطقه ای که شن های روشن تری دارد، دما به دلیل بازتاب بیشتر نور خورشید، کم تر و منطقه ای که شن های تیره تری دارد به دلیل جذب بیشتر نور، دمای بیشتری دارد.

منبع: livescience

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.